Två liv med diabetes

Filippa Jartén och Sandra Bennerdt är två vanliga 20-åriga tjejer i Stockholm. I deras podcast följer lyssnarna med dem i vardagen där de pratar om hur det var att gå genom tonåren, skolgången, jobb och relationer. Med diabetes.

Sandra fick diagnosen diabetes typ 1 när hon var åtta år gammal, 2005. Hon har alltså haft sjukdomen i snart 13 år. Filippa fick samma diagnos när hon var ett år gammal, 1998. Hon har med andra ord levt med sjukdomen i hela sitt liv. Nu talar de öppet om hur det är att leva med en av samhällets vanligaste sjukdomar men även en av de mest dolda diagnoserna.  

Vilka är de vanligaste missuppfattningarna om diabetes?

– De vanligaste missuppfattningarna om diabetes är nog att diabetes typ 1 och 2 skulle vara samma sjukdom. Att det bara finns en sorts diabetes och det stämmer ju inte. Oftast är de flesta också mest medvetna om diabetes typ 2 och därför uppstår det en hel del fördomar om typ 1 utifrån att man blandar ihop de två sjukdomarna. Det handlar ofta om att folk ser på sjukdomen som något man orsakat själv, att man ätit för mycket socker, varit överviktig och att det är något vi kommer bli av med. Det stämmer inte alls. Diabetes typ 1 är en kronisk sjukdom vi kommer ha hela livet som inte går att bota och man vet faktiskt inte varför man får den, berättar de båda.

När kom ni på idén att starta en podd om diabetes?

– Det var ett bra tag sedan som vi två började prata om att starta igång något i förhållande till vår sjukdom. Det var nog faktiskt några år sen samtalet började. Då visste vi dock inte att det skulle bli just en podd utan vi pratade om allt möjligt, från att starta någon produkt till att starta upp ett diabetesläger för barn eller liknande. Vi har länge velat göra något som underlättar för andra med diabetes och för att kunna sprida kunskap om sjukdomen. Vi har båda haft diabetes större delen av våra liv och har många olika historier och upplevelser som vi vill dela med oss av. Omkring sommaren 2017 bestämde vi oss för att vi skulle starta en podcast. 

Vilka reaktioner har ni fått på er podd?

– Vi har än så länge bara fått positiva reaktioner på podden, vilket gör oss otroligt glada. Det värmer så himla mycket när någon hör av sig som säger att de tagit till sig, känt igen sig eller bara blivit upplyst och fått en bättre bild av sjukdomen, säger de tillsammans. 

Tror ni att diabetes någonsin kommer att kunna ”botas”?

– Jag kan dock säga att jag inte är inställd på att sjukdomen kommer att kunna botas, jag hoppas och vill tro att den dagen kommer komma men jag lever ändå med inställningen att det här är en sjukdom som jag kommer ha hela mitt liv för att jag inte ska gå och ”vänta” på den dagen, säger Sandra. 

– Självklart hoppas vi att sjukdomen någon dag kommer att kunna botas. Vi ser redan vilken otrolig utveckling det har varit sen vi fick diabetes. Forskningen går framåt och det finns idag otroligt bra hjälpmedel som underlättar vardagen för oss, tillägger de tillsammans.

Världsdiabetesdagen fick mycket uppmärksamhet hösten 2017 med stor TV-gala och många seminarier runt om i landet. Var ni delaktiga i någon aktivitet?

– Ja, det var jättekul att se hur mycket uppmärksamhet Världsdiabetesdagen äntligen fick. Vi själva var och blev intervjuade och pratade om vår sjukdom på ett event som anordnades av Storstockholms Diabetesförening. Det var också första gången vi gick ut med att vi skulle starta podcasten. 

Har ni några tips för andra med diabetes för att må bättre?

– Vi båda brukar ofta prata om att man ska försöka leva ett så normalt liv som möjligt. Det kan vara svårt att acceptera den här sjukdomen mycket på grund av att man faktiskt inte vet varför man fick sjukdomen och för att vi inte hade kunnat göra något för att förhindra att det skulle bli så. Men vi båda är ändå överens om att även fast det är svårt så blir sjukdomen enklare att leva med om man försöker att acceptera den. Sedan pratar vi också mycket om att man inte ska begränsa sig själv. Man måste låta sig själv leva och inte begränsa sitt liv, vissa saker blir automatiskt mer komplicerat med den här sjukdomen men det måste inte betyda att man måste välja bort det, man får försöka hitta sätten som gör att det fungerar. Vi försöker anpassa sjukdomen efter livet istället för att anpassa livet efter vår sjukdom, avslutar de båda.

 

Text: Per Hånell, Foto: Louise Bennerdt

Comments are closed.