Fritte Fritzson: Var går gränsen mellan diagnos och personlighet?

Han är humorarkitekten som bygger sina skämt på det roliga och det intressanta. Allt kan skämtas med och alla kan skratta i Frittes värld. Möt komikern som helst av allt skulle stå på scen med Stephen Hawking.

– Det började med att Jenny Björkman från Riksbankens Jubileumsfond hörde av sig och undrade om Oslipat, alltså ståuppklubben jag driver, var intresserade av att försöka kommunicera forskning med hjälp av humor. Det tyckte vi lät väldigt spännande och nu driver vi projektet ”Oslipat pratar om…” och har hittills arrangerat fem kvällar med olika ämnen där forskare och komiker mötts för att från olika håll dissekera ett ämne.

Anders Fredrik ”Fritte” Fritzson berättar att han lärt sig mycket om freds- och konfliktforskning, kriminologi och forskning kring fördomar och alkohol. Men han har även snappat upp hur man kan samtala om något seriöst i en humorkontext.

– Jag gillar den där omväxlingen, att försöka hitta linjen som gör det både roligt och intressant. Infotainment när den är som bäst, alltså.

Fritte är utbildad arkitekt från början och berättar att utbildningen var problemlösningsbaserad till sin natur, inte helt olikt komiken.

– Du får en uppgift som du ska lösa inom vissa ramar men där utförandet kan se väldigt olika ut. Lite samma sak gäller väl när du skriver humor. Dessutom är det en bra utbildning om man ska driva egna projekt, vilket man måste, i alla fall om man har en egen klubb.

Vilka är de generella fördomarna om forskare?

– Jag har träffat en hel massa forskare vilket förhoppningsvis har slipat ned mina fördomar om dem, men en som kanske trots allt kvarstår är att de är väldigt noga med att påpeka att det de pratar om bara gäller i en speciell kontext och att de inte gärna ger sig ut och resonerar kring saker som ligger i ett angränsande fält. Typ ”jag är ju mest inne på krukor från den minoiska perioden, jag pratar ogärna om fastlandskrukor från Peleponnesos”.

Om du själv var forskare, vad skulle du ha forskat om då?

– Var gränsen går mellan vad som är en diagnos och vad som bara är ens personlighet.

 Vilken forskare skulle du ha på scen bredvid dig om du fick önska helt fritt?

– Det får nog ändå bli Stephen Hawking. Han har betytt oerhört mycket för vetenskapskommunikationen sedan jag var liten. Och så har han humor.

Vilka är de generella fördomarna om komiker?

– Från folk i allmänhet: att komiker inte kan avhandla allvarliga frågor. Och kanske också att de är lite försupna. 

Vilken komiker skulle du ha på scen bredvid dig om du fick önska fritt?

– Kristoffer Appelquist och Josefin Johansson är båda väldigt roliga och dessutom mycket sympatiska backstage, så jag väljer dem.

Nämn något man absolut inte får skämta om i dagens Sverige.

– Jag tror och hoppas att man kan skämta om allt, det handlar mycket om hur man förpackar det.

Lever vi i en vetenskapsfientlig tid nu?

– Både och. Visst finns det många som blivit mer känslostyrda nu i och med att allt går så snabbt i sociala media. Men i grunden tror jag inte att det är någon större fara.

Vad gör du den närmaste tiden?

– Just nu planerar jag för vårens Oslipatkvällar, där vi har sex stycken tillsammans med Riksbankens Jubileumsfond. Sen släpper jag varje vecka avsnitt av podden ”Allt du velat veta” där jag träffar experter i olika ämnen. Och så arrangerar jag Svenska Standupgalan i Göteborg 19:e januari.

 

ANDERS FREDRIK ”FRITTE” FRITZSON

Ålder: 46

Bor: Stockholm

Familj: Sambo och son på 16 månader

Fritidsintresse: Frågesport och pingis

Genombrott som komiker: Började med ståupp 2006. ”Men slagit igenom vet jag inte om jag gjort?”

 

 

Text och foto: Per Hånell

 

Comments are closed.